Sivut


torstai 12. maaliskuuta 2015

Vanhan hattuni mä syön. Tai sitten sorbettia

Niin ne periaatteet joutuvat romukoppaan yksi kerrallaan. Lapsethan ovat peri aatteessa saaneet itse päättää, ovatko kasvissyöjiä, kuten minä, vai jotain muuta. Tunnustan, että tavallaan jo tämä on vähän tekopyhää, koska onhan se selvä, että makumaailma, johon olen aluksi heitä totuttanut, on se kaikkein tutuin ja todennäköisin. Esikoisen kohdalla varsinkin tämä on toteutunut. Jossain vaiheessa oli kausi, kun söi lastentapahtumissa käristemakkaraa ja nakkeja mummilla ollessaan, mutta nykyään on lakto-ovo-vegetaristi. Kuopuksen kohdalla asiat menivät toisin: opetteli heti ensimmäisellä luokalla syömään lihaa, kun kerroin, että hän saa vapaasti maistaa, mikäli kavereiden liharuoat rupeavat näyttämään herkullisemmilta kuin omat kasvispöperöt, joita siis oli hänelle tilattu. Olihan se ruoho sitten vihreämpää aidan toisella puolella, ja nykyään hän syö koulussa melkein pelkästään liharuokaa. Mikä on yksinomaan hyvä asia, koska hänellä on ollut ongelmia hemoglobiinin kanssa.





Niin, niihin periaatteisiin. Olen kuitenkin aina pitänyt rajan siinä, että en laita kotona liharuokaa. Se on maailmankatsomukseni vastaista enkä oikein edes osaisi. No, nuotiollahan olemme paistaneet makkaraa jo monet kerrat. Sitten tuli lähikauppaan luomunakkeja ja bongasin tämän hauskan reseptin. Yksi asia johti toiseen... ja arvaatte varmaan, mitä meillä syödään viikonloppuna, kun esikoinen ei ole näkemässä.



***




Löysin ihanan jälkiruoan reseptin raakaruokakirjasta. Mustikkabanaanijäätelö ilman maitoa ja sokeria. Oikeammin on siis vissiin kyse sorbetista, mutta sama se. Minulla iskee usein makeannälkä, ja on mainiota voida tyydyttää se terveellisesti. Tätä varten olin jo aiemmin pilkkonut pakkaseen erän tummaksi päässeitä banaaneja ja sekoittanut rasiaan sekaan mustikoita sekä vähän luomuvaniljaa. Suhde oli suunnilleen sellainen, että pikkupussilliseen pakastemustikoita tulee kolme banaania tai sitten kolmasosapussilliseen yksi banaani, miten vaan. Satsi sulamaan kymmeneksi minuutiksi ja sitten monitoimikoneella sileäksi ja slurps. Meni ainakin minuun ihan täydestä ja tuohan on suorastaan terveellistä. Toimii reseptikirjan mukaan myös vadelmaversiona ja raakakaakaon kanssa. Voin vain kuvitella, miten nämä ovat ihania kesäkuumalla!

20 kommenttia:

  1. Pakastin on sitten hyvä olemassa. Olisinpa tuon tiennyt, kun just toissapäivänä heitin vanhoja banaaneja roskiin... ne olis ollu tuossa vielä ihan hyviä. Tosin ei meillä taida olla enää mustikoitakaan, mutta omenasosetta olis löytyny.

    Voisit hyvällä omatunnolla lämmittää kotona tiettyjä eineslihapullia ainakin, niitä joista nyt on kohistu, kun lihapitoisuus on 0% :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kasvissyöjäperheen lihapullia ;-)

      Mä opin kans aivan vasta tuon banskujen pakastamisen. Niitä voi heitellä rahkaan (survottuna), siihen suklaamousseen ja näemmä moneen "jäätetöönkin".

      Poista
  2. Tuo jälkkäri kuulosti tosi hyvältä.
    Enkä ollut minäkään aiemmin kuullut banaanien pakastamisesta. Mutta kun vanhaksi elää niin aina oppii uutta.
    Minusta on vain hyvä, että olet antanut lapsillesi valinnan mahdollisuuden ruoan suhteen. Missään asiassa ei ole hyvä olla turhan jyrkkä. Ehkä kuopus on huomannut, että hän tarvitsee hyvinvointiinsa lihaa.
    Toivottelen jo mukavaa viikonloppua kun olen huomenna liiton matkalla Tallinnassa ja ensi viikon alun vietän päivät Helsingissä, joten ei ehkä tule tänne koko ajan kurkittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jälkkäri tosiaan oli hyvää. Enkä minäkään tiennyt banaanien pakastamisesta, mutta nyt on näppäpää, kun eivät mene haaskuuseen.

      Oikein mainiota reissua sulle ja toivottavasti se on rentouttavaakin välillä!
      Ensi viikkoon

      Poista
  3. Oi, tuossa sorbetissahan ei ole mitään epäterveellistä. Mun kyllä tekee mieli kokeilla sitä makeutusaineen kanssa ja sitten siinä on jotain epäterveellistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vanilja antaa paitsi makua myös makeutusta, koitapa ;-)

      Poista
  4. Mun yksi entinen työkaveri tapasi laittaa aina banaanit pakastimeen, sanoi niiden maistuvan aivan jäätelöltä :) Pitänee kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että vaikka soseuttais tosiaan pelkkiä banaaneja, tulis siitä jäätelömäistä!

      Poista
  5. Kovasti on E-koodeja luomuissakin nakeissa.
    Banskut jotenkin muuttuu pakasteessa makeiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin näkyy olevan, mutta jotkut niistä tosiaan ovat -yllättäen- luomussakin sallittuja.

      Banskulle tapahtuu pakastuessa jotain, eikä se ole ollenkaan paha juttu ;-)

      Poista
  6. Hmm...pitäisköhän banskun pakastusta testata. Jos se muuttuisi jotenkin paremmaksi siellä. Jostain syystä mä en ole oikein banaanin ystävä, eniten sen "limaisen" olomuodon takia, joksi se suussa muuttuu. Pakasteena voisi mennä mullakin....saiskohan sillä korvattua suklaan? :-D Ja marjoja lisäämällä tosiaan siitä saisi terveellisen vitskupommin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastettu banaani ei oo limainen, varsinkin jos sen sörssää puolijäisenä!

      Ja kun laitat avocadoa, liotettuja taateleita, raakakaakaota tai ihan tavista ja sit banskua, SE korvaa suklaan ;-)

      (ks http://marjaananmaja.blogspot.fi/2015/01/lohtupuuhaa-ja-ruokaa.html )

      Poista
  7. Täytyy tuota herkkuvinkkiä joskus kokeilla, mutta tähän en voi olla kertomatta vaaristani, joka asui maalla ja kävi harvakseltaan kaupungissa, asioilla ja sitten tietysti isossa marketissa kaupassa. Vaari oli kova naurattamaan ja kiusoittelemaan nuoria tyttöjä ja - sota- ja pula-ajan eläneenä tietysti myös nuuka ja säästäväinen.
    Kerran hän sitten tällaisella reissulla oli kaupan hedelmäosastolla huomannut, että sellaisia tummempia banaaneja oli jo siirretty vähän sivuun, varmaan tarkoitus viedä takahuoneeseen tms. Hedelmäosastolla vaari oli katsellut niitä tummempia banaaneja ja etsinyt myyjää, siellä oli ollut nuori tyttö, jonka vaari oli yhyttänyt ja jolta vaari oli sitten kysynyt: "Mitäs nuo itsestään kuolleet banaanit maksaa?" :) Tyttö oli hetken ollut melkoisen hämillään, mutta oli sitten kuitenkin hoksannut mistä on kysymys ja keksinyt niille "itsestään kuolleille banaaneille" alennetun hinnan, ja vaari oli tyytyväinen. :D :D

    Marjaana; vaarini muuten oli syntyisin sieltä teidän "kylältä" ja kulkeutui sieltä sitten tänne vähän etelämmäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan kaukaista sukua, mä tiesin sen!!!

      Sun vaarisi "itsestään kuolleet banaanit" tulee tästä lähtien olemaan käyttösanastoa meidän perheessa. Ihana tarina, aivan ihana.

      Poista
    2. Mä ostan kaupasta aina niitä "itsestään kuolleita banaaneita", mä en tykkää vihreistä enkä keltaisista. Jotkut myyjät on kuulleet ton ja ne katsoo mua vähän pitkään :D

      Poista
    3. Ne on makeampia ja vihreä bansku ei maistu miltään siihen verrattuna!

      Poista
  8. Samanlaista herkkua täälläkin syödään. Sen jälkeen kun rupesin pakastamaan banaaneja, ei mustuneet banaanit mene hukkaan -miehet kun ei koske niihin jos yhtään pilkkua ilmestyy kuoreen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle toi banaanien pakastaminen oli ihan uusi juttu, mutta tässä raakaruokaillessa siihen jossain törmäsin. Mahtava tapa ja eri herkkua!

      Poista
  9. Kiitos sorbetin ohjeesta!
    Ensi viikonloppuna pitäisi olla muutama kymppi jonka voin uhrata hedelmiin ja marjoihin joten mä pääsen kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää ei edes vaadi paljoa rahaa: pussi pakastemustikoita maksaa euron ja banaanit, varsinkin tummetnuneet, varsin vähän myös.

      Paimen, mä oon vähän huolissani susta. Jaksele, joohan!?!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana